SSS

Ortodontist kimdir?

Ortodontist, üniversitelerin diş hekimliği fakültelerinden mezun olduktan sonra 4 – 5 yıl süren ortodonti uzmanlığı eğitim programını ya da doktora eğitimini başarıyla tamamlanmış diş hekimlerinin aldığı unvandır. Ortodontistler, diş ve çene yapılarını ilgilendiren tüm problemlerin çözümü ile ilgilenirler

Ortodonti tedavisi kaç yaşında başlamalı?

Ortodonti tedavisi için ideal yaş, çocukların büyüme ve gelişiminin devam ettiği yaşlardır. Her yaşta uygulanabilen ortodontide 11 – 14 yaş arası tedaviler daha hızlı sonuç vermektedir. İskeletsel ve fonksiyonel bozuklukların tedavisi daha kolaydır.

Kaç yaşına kadar ortodonti tedavisi uygulanabilir?

Diş ve kemik yapısı uygun olan her yaştaki kişiye ortodonti tedavisi uygulanabilir. Herhangi bir üst yaş sınırı bulunmayan ortodontik tedavilerde ana kriter ağız içi dokuların sağlıklı olmasıdır. Ancak erken yaşta yapılan tedaviler hızlı sonuç vermektedir.

Ortodontik sorunlar neden kaynaklanır?

Ortodontik problemler; kalıtımsal nedenlerden ötürü olabileceği gibi çürükleri, erken diş çekimleri, kötü alışkanlıklar (parmak emme vb.) gibi sorunlardan da kaynaklanmaktadır.

Kapanış bozukluğu olduğu nasıl anlaşılır?

Gömük dişleriniz varsa, dişlerinizde çapraşıklık ve kapanış sorunları görülüyorsa, ağızdan solunum yapıyorsanız, çocuklarınızda parmak emme ve tırnak yeme alışkanlıkları varsa, çiğnemede zorlanıyorsanız, alt ve üst Dişler kapatıldığında üst-alt yönde açıklık varsa, üst çene alttan daha darsa, dişler arasında boşluklar görülüyorsa, alt ya da üst çene diğerinden çok fazla önde ya da arkadaysa ortodonti uzmanı tarafından muayene edilmek gerekmektedir.dişleriniz hiç temas etmiyorsa ortodonti uzmanına başvurmanız gerekmektedir. Düzenli diş hekimi kontrolleriyle de ortodonti tedavisine ihtiyacınız olup olmadığı belirlenir.

Ortodontik tedavi sırasında dişler nasıl hareket eder?

Diş teli tedavisi sırasında diş yüzeylerine tel veya özel lastiklerle kuvvet uygulanır. Dişler, kuvvetin uygulandığı yönde hareket ederler. Hareket eden dişin önünde geçici bir süre için kemik dokusu yıkımı olur, hareketin aksi yönünde ise yeni kemik dokusu yapılır. Böylece yeni yerlerini alan dişler, yeni bir kemik yuvasına yerleşirler.

Ortodontik tedavi pahalı mıdır?

Ortodontik tedavi, vücudumuzun en hassas bölgelerinden biri olan ağız içine uygulandığı için özenle seçilen ve yüksek kalitede üretilen malzemelerle yapılmaktadır. 1 – 2.5 yıl süren ortodonti tedavisi süresince çeşitli teller, braketler, apareyler kullanılmaktadır. Bu nedenle diş tedavileri arasında pahalı bir uygulama olduğu söylenebilir. Ancak tedavi ücretleri; tedavi planına ve süresine, hastanın başka tedavi uygulamalarına ihtiyacı olup olmamasına göre de değişebilir.

Ortodontik tedavi yapılmazsa ne olur?

Tedavi gerektiren ortodontik sorunlara müdahale edilmezse dişlerdeki çapraşıklık ve iskeletsel bozuklular, çiğneme sorunları, çene kitlenmeleri ve eklem ağrıları, diş çürükleri, dişeti hastalıkları ileri boyutlarda olabilir. Diş kayıpları ve çene kitlenmeleri gibi ciddi problemlerle karşılaşılabilir.

Diş telleri takılırken acı hissedilir mi?

Diş telleri takılırken acı hissedeceğiniz herhangi bir durum söz konusu değildir. Acısız bir işlem olan braket yerleştirilmesi ve ışınla sertleştirme, 1 – 2 saat içerisinde sorunsuzca halledilir.

Diş telleri takıldıktan sonra ağrı olur mu?

Diş tellerinin takılmasından sonra ilk birkaç gün ağız içinde hafif tahriş ve sızı olabilir. Yemek yeme sırasında hafif ağrılar görülebilir. Ancak bu şikayetler en az 1 hafta içinde geçmektedir. Ağız içinin diş tellerine alışmasından sonra teller oldukça rahat kullanılır.

Teller dişlerimi çürütür mü?

Diş tellerinin dişleri çürütme gibi bir zararı bulunmamaktadır. Ancak tellerin ve braketlerin takıldığı bölgelerde besin birikimi arttığı için ağız bakımının daha özenli şekilde yapılması gerekir. Dişler olması gerektiği gibi fırçalanmadığında çürük oluşması için müsait ortam yaratılmış olur.

Ortodonti tedavisi sırasında ağız bakımı nasıl yapılır?

Diş telleri takıldıktan sonra özel diş fırçalarıyla periyodik şekilde dişlerin fırçalanması gerekir. Arayüz fırçaları ve diş ipleri ağız bakımı yapılırken kullanılır. Ağız suları ve gargaralar ile yiyeceklerin diş aralarında kalmalarına engel olmak gerekir.

Tedavi bittikten sonra dişler eski haline geri döner mi?

Dişler ömür boyu hareket ettiği için ortodontik tedavi bittikten sonra dişlerin eski pozisyonlarına dönmeye çalışması söz konusudur. Bu yüzden diş telleri çıkarıldıktan sonra pekiştirme tedavisinin uygulanması gerekir. Yaklaşık 8 – 12 ay sürecek olan pekiştirme tedavisi uygulanmaktadır.

Ortodontik tedavi randevuları hangi sıklıktadır?

Ortodontik tedavi randevuları diş hekiminizin sizin için uygun gördüğü şekilde belirlenecektir. Diş çapraşıklıklarınızın durumuna, ağız içi sağlığınızın boyutuna, diğer tedavilere ihtiyacınız olup olmamasına göre belirlenmektedir. Randevuların sık olması tedavi sürecini kısaltmayacaktır

Çocuğumu ilk defa kaç yaşında diş hekimine götürmeliyim?

Çocuklar için diş hekimi kontrolleri, dişlerinin çıkmasıyla birlikte en geç 1 yaşına geldiğinde yapılmalıdır. Ortodonti muayenesinde ise daimi dişlerin çıkması beklenebilir. Sürekli dişlerle birlikte olası çapraşıklık ve çene problemleri belirlenebilir.

Çocuk ortodonti tedavi süresi nedir?

Çocuk ortodontide tedavi süresi, çocuklarınızın dişlerindeki çapraşıklık durumuna, yaşlarına, uygulanacak tedavi yöntemine göre değişebilir. Muayene tarihlerini kaçırmayan, tellerini koparmayan ve braketlerini kırmayan, ağız bakımına dikkat eden ve doktorunun önerilerini dinleyen çocuklarda tedavi süresi minimum olacaktır.

Diş teli takıldıktan sonra çocuklar nasıl beslenmeli?

Diş telleri takıldıktan sonra çocuklarınızın kola ve asitli içeceklerden; sakız, lokum gibi yapışkan yiyeceklerden; elma ve armut gibi sert meyvelerden uzak durmasını sağlamalısınız. Sert kuruyemişleri tüketmesini engellemeli ve ısırma, koparma gibi eylem gerektiren yiyecekleri parçalar halinde tüketmesini sağlamalısınız.

Yetişkin ortodonti tedavisi için kaç yaşında olmak gerekir?

Yetişkin ortodontisinde herhangi bir yaş sınırı bulunmamaktadır. Daimi dişlerin çıkmasıyla birlikte isteyen herkes, dilediği yaşta tedaviye başlayabilir. Ancak tedavi için diş ve doku yapınızın uygun olması gerekecektir. İlk ortodonti muayenenizde tedavi için uygun olup olmadığınız anlaşılacaktır.

Diş telleri konuşmamı kötü şekilde etkiler mi?

Diş telleri, takıldıktan 1 hafta sonra ağız içinde varlığını kabul ettireceği için herhangi bir sıkıntı yaratmamaktadır. Bu nedenle diş telleri varken rahatlıkla konuşabilirsiniz. Dişlerin arka yüzeyine yerleştirilen teller içinse dil teması görüleceği için seslerin çıkarılmasında çeşitli zorluklar yaşanabilir.

Randevu arasında telim koparsa ne yapmalıyım?

Diş tellerinizin doktor kontrolü altındayken kopması, evde ya da işte kopmasından daha iyidir. Ancak herhangi bir zaman diliminde diş teliniz koparsa doktorunuzu arayarak bilgilendirmeli ve en yakın zamana randevu almalısınız. Aksi taktirde tedaviniz aksayacak ve süreç uzayacaktır.

Çocuklar için hangi tip diş telleri kullanılır?

Çocuklar için kullanılan diş telleri arasında genellikle metal olanlar tercih edilmektedir. Tedavi sürecinin en iyi gözlemlendiği ve hızlandırıldığı metal teller ile dişlere yüksek kuvvet uygulanarak hızlı sonuç alınmaktadır. Ayrıca diş ve çene problemlerinin boyutuna göre kullanılacak olan apareyler değişebilir. Şeffaf teller, plaklar, ağız dışı çene apareyleri ve renkli lastikler tedavi süresince kullanılabilir.

Şeffaf braketlerle tedavi daha mı uzun sürer?

Şeffaf diş telleri, metal diş tellerine göre birkaç ay daha uzun süren bir tedaviye neden olabilir. Şeffaf tellerin sürtünme kuvvetlerinin daha düşük olmasından kaynaklı olarak bu süreç uzaması görülebilir. Ayrıca şeffaf braketler porselenden yapıldıkları için kırılgandır. Estetik açıdan tercih edilen şeffaf braketler, metal tellerle hemen hemen aynı sürede tedaviyi sonuçlandırdığı için rahatlıkla kullanılabilir.

Teller çıktıktan sonra dişlerimde leke kalır mı?

Diş telleri takıldıktan sonra diş yüzeylerinizi ve aralarını, braketlerin bulunduğu bölgeleri dikkatli şekilde ve özenle temizlerseniz dişlerinizde herhangi bir leke kalmayacaktır.

Asitli içecekleri pipet yardımıyla içebilir miyim?

Asitli içecekler, diş tellerinin yapısını bozduğu için tüketilmemesi gereken besinlerdendir. Fakat asitli içecek tüketmek istiyorsanız pipet yardımıyla haftada bir iki defayı geçmemek kaydıyla içebilirsiniz. Asitli içecek tükettiğinizde tedavinin uzama riskini göze almış olmalısınız.

Diş hekimi korkusu nasıl yenilir?

Çocuklarınızı diş hekiminden önce, çocuk diş hekimliği alanında uzmanlaşmış olan Pedodontistlere götürdüğünüzde daha sağlıklı iletişim kurulmasını ve çocuklarınızın doktor korkularını yenmelerini sağlayabilirsiniz.

Metal diş telleri ucuz mudur?

Metal diş telleri, son yıllarda geliştirilen estetik diş tellerine göre daha ucuzdur. Klasik tedavi yöntemi olarak bilinen metal diş telleri, ekonomik olması nedeniyle de tercih edilmektedir. Hem hızlı hem de her bütçeye hitap etmesi nedeniyle güvenle kullanılmaktadır.

Şeffaf diş teli fiyatları ne kadardır?

Şeffaf diş teli fiyatları, metal tellere oranla daha modern bir yöntem olması ve yakından bakılmadığı sürece fark edilmemesi nedeniyle tercih edilmektedir. Estetik ve göze hoş gelmesi nedeniyle metal diş tellerine oranla daha pahalı olabilir.

Ortodontik tedavi öncesi 20 yaş dişlerimi çektirmeli miyim?

20 yaş dişlerinin çekilip çekilmeyeceği ortodontik muayene sonrasında belirlenir. 20 yaş dişlerinin pozisyonu diğer dişleri etkiliyorsa, gömük kaldıysa, diğer dişlere baskı yapıyorsa çekilecektir. Dişlerin üst üste binmesi durumlarında diğer dişlere yer açmak için de bazı dişlerin çekilmesine karar verilebilir. Ancak her ortodonti tedavisinde dişlerin çekilme zorunluluğunun olmadığını belirtmek gerekir.

Teller varken dişler fırçalanabilir mi?

Diş telleri takıldıktan sonra dişler rahatlıkla fırçalanabilir. Ancak normal ağız bakımından daha detaylı bir bakım gerektiği için dikkatli fırçalama yapmak önemlidir. Özellikle braket ile dişeti arasında kalan kısmın ve telin altında kalan kısımların iyi temizlenmesi gerekmektedir. Bunun için özel olarak tasarlanmış ortodontik fırçalar ve ara yüz fırçaları kullanılabilir.

Ortognatik cerrahi nedir?

Ortodonti tedavisi ile çözülemeyen diş ve çenelere bağlı problemleri gidermek için çene-yüz cerrahının ortodontistle birlikte çalışması gerekebilir. Bu duruma ortognatik cerrahi denir. Çenelere ve dişlere gerekli cerrahi müdahalenin yapılmasıdır. Ağır anomaliler böylece giderilebilir.

Diş röntgeni zararlı mıdır?

Elbette ki röntgen ışınları zararlıdır fakat günümüz teknolojisinde, diş röntgenlerinin dozu, diğer radyasyon kaynaklarına göre oldukça azdır. Bu nedenle gönül rahatlığıyla röntgenlerinizi çektirebilirsiniz.