Zirkonyum Kaplama

Estetik diş hekimliği uygulamalarında kaplama çeşitlerinden biri olan zirkonyum kaplama, doğal diş görünümünde ve ışık geçirgenliğine sahip diş uygulamasıdır. Metal destekli porselenlerin ışık geçirgenliğinin olmaması nedeniyle oluşan yapay görünümü tarihe karıştıran zirkonyum kaplamalar, hem ön hem de arka dişlerde kullanılabilmektedir. Yüksek gerilme direncine sahip olan zirkonyum kaplama; estetik, doku uyumu, sağlamlık ve doğallık konusunda günümüzde en yüksek kaliteye sahip alaşım olması nedeniyle tercih edilmektedir. Özellikle metal alerjisi olan hastalar için alternatif olan zirkonyum diş uygulamaları, hem estetik hem de sağlıklıdır. Uzun yıllar sorunsuzca kullanılan zirkonyum dişler, fonksiyonel diş yapısı kazandırırken yapaylıktan uzak bir görüntü oluşturmaktadır.

Zirkonyum Kaplama Neden Yaptırılmalıdır?

Yaşa bağlı olarak dişlerin beyazlığını ve dayanıklılığını kaybetmesi söz konusudur. Aynı zamanda diş çürükleri ve kırıkları nedeniyle de sağlıksız ağız yapısı oluşabilmektedir. Dişlerine eski görünümünü ve sağlığını vermek isteyenler içinse estetik diş hekimliği uygulamaları bulunmaktadır. Zirkonyum kaplama tekniği de bunlardan biridir. Metal kaplamaların yerini alan zirkonyum diş kaplama, dişlerinin doğal haline benzemesini isteyenler için birebirdir. Estetik açıdan elde edilen saydam ve şeffaf görüntü sağlayan zirkonyum kaplamalar:

  • Kalıtsal yapı renkleşme veya beyazlatma gibi bazı operasyonlardan sonuç alınamayan durumlarda,
  • Ayrık dişlerde, önceden kesilmiş dişlerde, metal destekli köprü veya kaplama olan dişlerde,
  • Kırış dişlerde,
  • Eğri ve çapraşık olan dişlerde,
  • Aşırı madde kaybı bulunan dişlerde uygulanmalıdır.

Baskıya ve gerilme kuvvetlerine karşı dirençli olması nedeniyle eski diş formunu kazanmak isteyenler tarafından mutlaka tercih edilmelidir. Doğal diş yapısına en uygun kaplamalardan olması avantaj sağlayacaktır. Lamina porselen kaplama dışında alternatif sunacaktır.

Zirkonyum Kaplamalar Nasıl Yapılır? Tedavi Aşamaları

Zirkonyumun sert bir malzeme olması ve işlenememesi, estetik diş hekimliğinde kullanılmasını engellemiştir. Ancak son yıllarda gelişen diş hekimliği teknolojisi ile birlikte kolaylıkla kullanılmaya başlanmıştır. Zirkonyum kaplama yapılırken ilk olarak diş modelinin çıkarılması ile işe başlanır. Alınan ölçülerle birlikte dişler kesilir ve dişlerin üç boyutlu yapısı tarayıcılarla bilgisayarlara aktarılır. CAD CAM denilen sistemle zirkon bloklar hazırlanır ve dişlerin alt yapısı oluşturulur. Zirkonyum oksit bloğa aktarılan dişlere son şekli verilir ve fırınlama aşamasına geçilir. Fırınlama aşamasından sonra zirkonyum diş kaplama için alt yapılar üzerine uygun renkte porselenler eklenerek çalışma bitirilir. Dişler üzerine yapıştırılan zirkonyum kaplama, alt yapı provalarından sonra ağız içi herhangi bir sorun oluşturması halinde yeniden gözden geçirilir. Herhangi bir sorun yoksa dişlere sabitlenir ve kullanılmaya başlanır. 

Zirkonyum Kaplama Tedavisinin Avantajları

Zirkonyum diş kaplama, metal diş kaplamalarının yapaylığını ortadan kaldırmasının yanında yaşam kalitenizi arttıracak avantajlar da sunmaktadır. Diş yapınızın uygun olması halinde uygulanan zirkonyum kaplama avantajları:

  • Dişeti sağlığınızı korur ve alerjiye neden olmaz.
  • Işık geçirgenliği vardır ve doğal diş rengindedir.
  • Doğal diş görünümünüzün yakalanmasını sağlar.
  • Porselene nazaran kırılganlığı daha azdır.
  • Diğer metallere göre daha dayanıklıdır.
  • Sıcak ve soğuk hassasiyeti oluşturmamaktadır .
  • Ağız dokularıyla tam uyumludur.
  • Dişe uyumu ve sabitlenişi mükemmeldir.
  • Dişeti çekilmesine neden olmamaktadır.
  • Metal altyapılara göre diş eti kenarında oluşan renk farklılıklarının önüne geçer.
  • Kanal tedavisi sonrasında rengi değişmiş dişlere de uygulanabilmektedir.

Zirkonyum kaplama ile dişler sağlıklı yapılarına ve doğal görünümlerine kısa sürede kavuşmaktadır.

Zirkonyum Kaplamaların Rengi Zamanla Değişir Mi?

Zirkonyum diş özellikleri arasında beyaz olması ve ışık geçirgenliğine sahip olması yer alır. Bunun anlamı koyu renkli dişlerin dahi beyaz forma sokulabileceği ve güneşte ya da ışıkta dişin arkasında koyuluk görülmeyeceğidir. Güçlü malzemeden üretilen zirkonyum dişler, her türlü yiyecek ve içeceğe dayanıklı olduğu için rengini koruyacaktır.

Zirkonyum Kaplamaların Bakımı

Zirkonyum kaplama temizliği için normal diş fırçalamanın yanında diş ipi kullanımı ve diş bulunmayan yerlerde gargara gibi yöntemlerin kullanılması gerekecektir. Özellikle 6 ayda bir doktor kontrolüne gitmek ve oluşabilecek uyum sorunlarını gözlemek gerekmektedir. Genel ağız sağlığı oluşturulduğu sürece zirkonyum diş kaplama herhangi bir zarar görmeyecektir.

Zirkonyum Kaplama Tedavi Süresi

Estetik diş hekimliği uygulamalarından olan zirkonyum kaplama süresi; uygulama yapılacak diş sayısına ve deformasyon boyutuna, dişlerin ihtiyacı olan diğer tedavilerin uygulanmasına, kaplamaların tasarım ve yapıştırılma aşamalarına göre değişmektedir. İlk muayene sonrasında tedavi planı oluşturulacak ve süreç hakkında bilgi verilecektir.

Zirkonyum Kaplama Fiyatları

Zirkonyum diş fiyatları, her kliniğe göre değiştiği gibi her hastaya göre de farklılık içerecektir. Tedavinin büyüklüğü, kullanılacak teknikler, hastanın dişlerindeki kırık ve deformelerin boyutu zirkonyum kaplama fiyatlarını etkileyecektir. Kaplama çeşitleri arasında pahalı uygulamalardan olsa da ekonomik ödeme seçeneklerinin sunulması açısından kullanılabilir.

Porselen Mi Zirkonyum Mu? Zirkonyum Dezavantajları

Zirkonyum kaplama uygulamalarının dezavantajı; diş kökünde ya da diğer dişlere sürtünmeyle deformelere neden olmasıdır. Aşındırıcı etkisinden dolayı rahatsızlık yaratabilmektedir. Dişe entegre edilmesinde de diğer kaplamalara göre zorluk çekilebilmektedir. Uzun köprülerde kullanılmayan ve metal destekli kaplamalara göre maliyetli olan zirkonyum kaplama, diş ve ağız sağlığı açısından herhangi bir sıkıntı oluşturmamaktadır. Dişlerinin görünümünden rahatsız olanlara kolaylıkla uygulanabilen zirkonyum kaplama dişler, uzun yıllar güvenle kullanılabilirler.

Yorum Yap