Ortodontik Tedavi İle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar

Ortodontik Tedavi İle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar

Dişlerin inci gibi sıralanmasını sağlayan, kişinin görünümünü daha estetik hale getiren ortodontik tedavi ile ilgili doğru bilinen yanlışlar elbette vardır. Her diş tedavisinde olduğu gibi hastaların korkularını tetikleyen bu yanlış bilgiler, tedaviye cesareti olmayan hastaları ortodontiden daha da uzaklaştırmaktadır.

hastaları ortodontiden daha da uzaklaştırmaktadır.

Ortodonti uzmanınızdan doğrusunu öğreneceğiniz ancak bizim de sizleri bilgilendirmek istediğimiz ortodonti tedavisi ile ilgili yanlışlar:

  • Ortodontik tedaviyi her diş hekimi yapabilir.

Ortodonti ile ilgili doğru bilinen yanlışlar arasında tüm diş hekimlerinin uygulama yapabileceği düşüncesi yer almaktadır. Ortodonti, tamamen farklı bir uzmanlık alanı olduğu için her diş hekimi tarafından yapılamamaktadır. Diş Hekimliği fakültelerinden mezun olan ve 4 senelik Ortodonti Uzmanlığı eğitimi gören doktorlar tarafından uygulanabilmektedir.

  • Ortodontik tedavi çocukken yapılır.

Ortodonti hakkında yanlış bilinenler arasında en yaygını tedavinin çocukken yapılacağıdır. Ortodontik tedavi, yıllardır her yaşta uygulanabilmektedir. Dişlerin çıkmaya başladığı erken dönemde yapılırsa daha hızlı sonuç vermektedir.

  • Ortodontik tedaviye daimi dişler çıkınca başlanır.

Tedavinin daimi dişler çıkınca başlayacağı konusu da tel tedavisinde doğru bilinen yanlışlar arasındadır. İlk muayenenin yapıldığı sürede üst ve alt çene problemlerinin giderilmesi için tedaviye erken başlanabilir.

  • Ortodontik tedavi çok uzun sürer.

Ortodonti tedavisinin süresi 8 – 30 ay arasında değişmektedir. Kişinin yaşına, ortodontik bozukluğuna, çene yapısına, diş dokusuna göre tedavi süreci farklılaşabilir. Her hasta için özel tedavi planı oluşturulduğundan tedavinin çok uzun sürdüğünü söylemek yanlıştır. Tedavi her hastaya göre faklı hızda sonuç verir. Ortodontik tedavi ile ilgili doğru bilinen yanlışlar arasında tedavinin süresi de yer almaktadır.

  • Diş çekmeden ortodontik tedavi olmaz.

Ortodontide diş çekimi gerekli görülen durumlarda yapılmaktadır. Dişlerin ağız yapısı için fazla olduğu vakalarda ya da yirmilik dişlerin diğerlerini sıkıştırması halinde dişler çekilebilir. Geliştirilen yöntemlerle ortodonti tedavilerinin büyük bir kısmı diş çekimi yapılmadan tamamlanmaktadır. Ortodonti tedavisi ile ilgili yanlışlar arasında en belirginlerden biri de budur.

  • Ortodontik tedavi çok ağrılı bir tedavidir.

Ortodontik tedavi ile ilgili doğru bilinen yanlışlar arasında diş teli uygulamalarının ağrılı bir tedavi olduğu görüşü de vardır. Braketlerin takıldığı ilk günlerde ağrı görülmesi normal bir durumdur. Ancak zamanla dişler, üzerindeki kuvvete alışacağından ağrı geçici olacaktır.

  • Braketler takılırken dişler uyuşturulur.

Diş tellerinin takılması sırasında lokal anesteziye ihtiyaç duyulmaz. Braketler, dişlerin üzerine bir çeşit dolgu maddesi ile yapıştırılır ve ışın ile sertleştirilir. Ortodonti tedavisi ile ilgili yanlışlar arasında dişlerin uyuşturulması durumu hastaların tedaviden korkmasına neden olmaktadır.

  • Tedavi boyunca sadece sıvı gıdalar tüketilir.

Ortodonti ile ilgili doğru bilinen yanlışlar arasında tedavi boyunca sıvı beslenmesi yapılacağı konusu yer almaktadır. Bu yanlış görüş de ortodonti tedavisinden korkulmasına neden olmaktadır. Diş telleri takıldıktan sonra katı ve yapışkan, asitli ve sert gıdalardan uzak durulması gerekir. Ancak doktorun belirttiği yiyecekler dışında hasta istediğini yiyebilir.

  • Tedavi bittikten sonra dişlerin üzerinde leke kalır.

Doktorun önerilerine uyarak yapacağınız ağız ve diş bakımı sayesinde dişleriniz hiçbir şekilde lekelenmeyecektir. Ağız sağlığınızı korumazsanız dişlerinizin çürümesi dahi mümkündür. Ortodonti hakkında yanlış bilinenler arasında en yaygınlardan biri budur.

  • Ortodontik tedavi dişleri çürütür.

Ortodontik tedavi ile ilgili doğru bilinen yanlışlar arasında braket ya da tellerin dişleri çürüttüğü durumu da yer almaktadır. Bahsettiğimiz gibi dişlerinizi her yemekten sonra özel fırçalarınızla temizlediğinizde, tellerinizin arasında yemek artıkları kalmamasına özen gösterdiğinizde dişleriniz çürümeyecektir.

  • Porselen braketler dayanıksızdır.

Ortodonti hakkında yanlış bilinenler porselen diş tellerinin dayanıksız olduğu konusu da yer alır. Porselen braketlerin üretildiği malzeme, tedavinin seyri açısından önemlidir. Kaliteli porselenler, aşırı kuvvetle karşılaşmadıklarında tedavi sonuna kadar kırılmayacaktır.

  • Porselen braketlerle tedavi daha uzun sürer.

Porselen braketler ve metal braketler arasında tedavi süreleri açısından büyük fark bulunmamaktadır. Metal teller, porselenlere göre birkaç ay daha erken sonuç verse de görünüm açısından porselen teller daha avantajlıdır.

  • Ortodontik tedaviden önce tüm yirmi yaş dişleri çekilir.

Diş teli takılmadan önce 20’lik dişlerin çekilmesi, ortodontik tedavi ile ilgili doğru bilinen yanlışlar arasındadır. Eğer tedaviye etki etmeyen 20 yaş dişleri varsa ve çürük değilse çekilmesi gerekmemektedir.

  • Randevuları kaçırsam sorun olmaz, tedavim aynı sürede biter.

Ortodonti tedavisinde mutlaka hastanın randevularını takip etmesi gerekir. Randevuların aksaması, kontrollerin gecikmesine neden olacağı için tedaviden istenen verim alınamaz.

  • Ortodontik tedaviden sonra dişler tekrar bozulur.

Ortodonti tedavisinin başarılı olması için diş telleri çıkarıldıktan sonra pekiştirme tedavisi uygulanmalıdır. Dişler, tedaviden sonra eski haline dönmeye çalışacağından şeffaf plak dediğimiz pekiştirme apareyleriyle elde edilen sonucun korunması gerekir.

Ortodonti ile ilgili doğru bilinen yanlışlar, her ne kadar tedaviden kaçmanıza neden olsa da doktorlarınız aklınıza takılan her sorunuza içinizi rahatlatacak bir yanıt verecektir. Gelişen ortodonti teknolojisiyle birlikte ağrısız ve hızlı diş teli tedavisi, güzel bir gülüşe sahip olmanızı sağlayacaktır.

Yorum Yap