Ortodontide Ağız Hijyeni Nasıl Sağlanır?

Ortodontide Ağız Hijyeni Nasıl Sağlanır?

Ortodontide ağız hijyenini sağlamak tedavinin seyri açısından önemlidir. Diş telleri takıldıktan sonra zorlaşan ağız içi temizliğini yapmamak, olası diş hastalıklarına imkan vermek demektir. Ağız içi hijyenin ortodontik tedavide büyük önem taşıdığının bilincinde olmak ve ortodonti uzmanının önerileriyle diş bakımını aksatmamak gerekir.

Peki diş telleri takıldıktan sonra ortodontide diş temizliği nasıl yapılır? Nerelere dikkat edilir? Diş telleri nasıl temizlenir?

Sağlıklı ortodonti tedavisinde diş temizliği; diş çürüklerini, diş eti iltihaplarını ve oluşabilecek diğer komplikasyonları önlemektedir. Bunun için hastalar yanlarında sürekli olarak diş fırçası bulundurmak zorundadır. Diş teli kullanan hastalar her gün düzenli olarak dişlerini temizlemelidir. Temizlenmeyen dişlerde bakteriler braketlerin etrafına yerleşerek aralarında birikir ve diş taşlarının oluşmasına sebep olur. Bu nedenle çeşitli ekipmanlarla dişlerin temizliği sağlanmalıdır.

Diş Fırçası Kullanımı

Ortodontide diş temizliği, ortodontik diş fırçası ile sağlanır. Diş tellerine zarar vermemek için yumuşak uçlu, küçük başlı ve düz diş fırçası kullanmalıdır. Diş fırçalanırken sert kısımlarının braketlere çarpmamasına dikkat edilmelidir. Günde en az 2-3 kez diş fırçalanması önerilmektedir. Dişlerin aralarına rahatlıkla girecek ve doktorun önerdiği fırçalar kullanılmalıdır. Ortodontik diş fırçası sayesinde bakteri oluşumları engellenir.

Arayüz Fırçası Kullanımı

Arayüz diş fırçası da ortodontik diş fırçalama için gerekli bir aparattır. Diş tellerinin aralarına daha iyi ulaşan bu küçük ince fırçalar, gece yatmadan kullanılabilir. Normal fırçalamayı yaptıktan sonra ağzı 1 veya 2 defa suyla çalkalamak ve ara yüz diş fırçası ile diş tellerinin aralarını temizlemek gerekiyor. Sonrasında tekrar ağzı su ile çalkalamak yeterli oluyor. Böylece ortodontide diş temizliği sağlanıyor.

Diş İpi Kullanımı

Diş telleri nasıl temizlenir diyenler için bir diğer önerimiz diş ipleri. Ortodontiye özel diş telleri sayesinde dişlerin arasındaki yemek artıkları rahatlıkla çıkarılabilir.

Ağız Çalkalama Suları

Diş teli temizleme malzemeleri arasında ağız çalkalama suları da var. Ortodontide diş temizliği için uzmanlar tarafından önerilen ağız çalkalama suları ve gargaralar, bakteri oluşumlarını engellerken plakları da temizlemektedir.

Aynı zamanda ağız duşları da ortodontik diş fırçalama için avantajlı olmaktadır. Ağız duşları tazyikli bir şekilde su püskürterek, diş fırçasının ulaşamadığı yerlerdeki yiyecek artıklarını uzaklaştırır. Ağız duşunun su haznesinin içine günlük gargara eklenerek, hem ara temizleme, hem de gargara işlemi aynı anda yapılabilir. Diş teli temizliği nasıl yapılır bilmiyorsanız doktorunuzun önerilerini dinleyebilirsiniz.

Diş Macunu Tipi

Ortodontide ağız hijyeni nasıl sağlanır sorusuna cevap arayanlara ortodonti uzmanları diş macunu tipleri hakkında bilgi vermektedir. Dişetlerinde kızarıklık ya da kanama şikayetleri gözlenmemesi için koruyucu diş macunları önerilmektedir. Ortodontik diş fırçası ile birlikte kullanılması gereken diş macunları, önerilenler arasından seçildiğinde herhangi bir dişeti problemine nenden olmayacaktır. Fluoridli macunları kullanmak ortodontide diş temizliği için avantajlı olacaktır.

Diş Tellerinin Temizliği İçin Diş Fırçası Haricinde Neler Kullanılır?

Ortodontide diş temizliği yapılırken diş tellerini temizlemek için fırçalamanın yanı sıra başka yardımcı yöntemler de kullanılabilir. Diş macununun yanında günde en az bir defa veya en azından iki günde bir diş ipi kullanmak gereklidir. Ağız duşu edinemeyenler etkili ağız çalkalaması ile dişlerini temizleyebilirler. Rutin doktor kontrollerinde de gerekli görülen durumlarda diş telleri ve aralarındaki bakteriler temizlenebilir.

Diş Tellerinizi Temizlediğinizden Nasıl Emin Olursunuz?

Diş telleri nasıl temizlenir öğrendiniz ancak dişlerinizi doğru temizleyip temizleyemediğinizden emin olmayabilirsiniz. Bu durumda ortodonti uzmanınızdan yardım alabilirsiniz. Braket takılı dişlerin temizliği normal diş temizliğinden daha uzun süreceği için sabırlı davranmanız gerekmektedir. Braketlere zarar vermemek için daha dikkatli olmalısınız. Eğer braketlerin çevresinde plaklar ve sararmalar meydana geliyorsa doğru temizlik yapmıyorsunuz demektir. Ayrıca tellerinizin kopması durumu görülürse ortodontik fırçalama sırasında yanlış yapıyorsunuz anlamına gelmektedir. Ortodontide diş temizliği dikkat gerektiren bir süreçtir.

Diş Tellerinin Bakımı İçin Hangi Yiyeceklerden Uzak Durmalıyız?

Diş temizleme malzemeleri kullanılarak yapılan ortodontik diş fırçalama ve ağız bakımı dışında dişlere zarar verecek alışkanlıklardan uzak durmanız gerekmektedir. Yediğiniz yemeklere ve tükettiğiniz içeceklere dikkat etmeniz diş temizliği için avantajlı olacaktır. Şarap, siyah üzüm, köri sosu, kola, şeker gibi besinler dişleri boyayabileceği için bu yiyeceklerin tüketilmemesi ağız sağlığı açısından önemlidir.

Ortodontide ağız sağlığını korumanın yanında braket ve tellerin zarar görmemesi için sert kabuklu yiyecekler ve diş tellerine yapışacak besinlerden uzak durmak gerekir. Ortodontide ağız hijyeni nasıl sağlanır diyorsanız diş telleri ağzınızdayken:

  • Tatlı ve şekerli gıdaları azaltmalısınız.
  • Dişlerde lekelenmelere neden olacak boyalı gıdaları tüketmemelisiniz.
  • Sakız, şeker gibi yapışkan ağırlıklı veya sert gıdalardan uzak durmalısınız.
  • Sigaradan uzak durmalısınız.
  • Yumuşak gıdaları tüketmelisiniz.

Ortodontide diş temizliği yapılırken doktor önerilerine uymak çok önemlidir. Aksi taktirde tedavi süresini uzatacak diş çürükleri, braket kırılmaları ve tel kopmaları görülebilir. Ağız içi hijyen sağlandığında diş teli tedavisi daha hızlı sonuç verecektir.

"Diş telleri nasıl temizlenir? Ortodontik diş fırçası nasıl kullanılır?" sorularınızı Türkiye'nin en iyi ortodonti uzmanları cevaplasın, aklınıza takılan her şey yanıt bulsun...

Yorum Yap