Estetik Dolgu

Estetik Dolgu

Son yıllarda siyah dolgu uygulamasının yerini alan estetik dolgu, dişlerdeki eksiklik ve hasarlı durumları herhangi bir görünüm kaygısı yaratmada çözen dolgu yöntemidir. Diş renginde yapılan estetik dolgular, hem ön hem de arka dişlere uygulanmaktadır. Özel bir ışık tekniği ile yapıştırılan estetik dolgu, amalgam dolguların estetik beklentileri karşılamaması nedeniyle tercih edilmektedir. Kompozit ve porselen malzemeden hazırlanan estetik diş dolgusu, 1960’larda yalnızca ön diş dolgusu şeklinde kullanılırken günümüzde arka dişlerde de uygulanabilmektedir.

anabilmektedir.

Çürükleri restore etmesinin yanında diş rengini ve şeklini de değiştirebilen estetik dolgu tedavileri, tek seansta tamamlanmasının avantajıyla en çok tercih edilen uygulamalardandır. Kompozit dolgular ışınla sertleştirildiğinden ışınlı dolgu olarak da isimlendirilebilir. Diş hekimleri tarafından en doğru yöntem kişiye özel belirlenmektedir.

Estetik Dolgu Neden Yaptırılmalıdır?

Ağız hijyeninin sağlanmadığı durumlarda ya da zamana bağlı olarak dişlerde çürük, kırılma ve aşınma durumları görülebilir. Kırılan ve çürüyen dişlerin eski formuna kavuşması için estetik diş hekimliği tedavi yöntemi olan dolgu uygulamalarından yararlanılabilir. Siyah dolguların yarattığı kötü görünümü ortadan kaldıran estetik dolgular:

  • Dişlerde oluşan kalıcı renk bozukluklarının giderilmesi
  • Çürümüş ve herhangi bir sebepten kırılan dişlerin onarılması
  • Dişler arasında oluşan boşlukların kapatılması ya da diş boyunun uzatılması
  • Dişlerde şekil değişikliği yaparak kişiye özel gülüş tasarımı yapmak amacıyla uygulanabilir.

Estetik diş dolgusu genel anlamda dişlere eski görünümünü, sağlığını ve gücünü kazandırmak için yapılmaktadır. Hem görsel hem de fonksiyonel olarak tatmin edici estetik diş hekimliği uygulamalarındandır.

Estetik Dolgular Nasıl Yapılır? Tedavi Aşamaları

Estetik diş dolgusu, kısa ve acısız uygulamalardır. İlk olarak hastadan alınan doku ve diş örnekleri ile ön çalışma yapılır. Uyum problemlerini minimuma indiren bu çalışma sonrasında kompozit dolgu malzemeleri hazırlanmış kavitelere tabakalar halinde yerleştirilir. Holojen ışıkla sertleştirilir ve dişe kimyasal olarak bağlanır. Estetik dolgu nasıl yapılır diyenler için doğal diş işlevi kazandıran estetik dolgular 2 şekilde uygulanabilir.

  • Kompozit dolgu

Estetik dolgu malzemesi genel olarak kompozittir. Kompozit dolgu uygulamalarında çürükler temizlenerek ışınla dolgu yapılır. Bağlanan yüzeyi arttırmak için bizotaj uygulanır. Bonding işlemi uygulanarak diş ve kompozit dolgu birbirine sabitlenir. Işınla sertleştirme işlemi yapıldıktan sonra diş üzeri cilalanır. Dişlerde meydana gelen çürüklerde en aktif çözüm olarak kullanılır.

  • Porselen dolgu

Estetik diş dolgusu yapılırken porselen malzeme de kullanılmaktadır. Porselen dolgular, kompozit dolguların eksiklerini tamamlamak için geliştirilmiştir. Kompozit dolgularda sertleşme sırasında az da olsa büzülme meydana gelmektedir. Porselen dolgu uygulamalarında ise bu sorunu gidermek için laboratuvar ortamında dolgular ölçüye göre hazırlanmaktadır. Dolayısıyla dolgunun yerine oturmama sorunuyla karşılaşılmaz. Ön diş dolgusu için porselen dolgu tercih edilir.

Estetik Dolgu Tedavisinin Avantajları

Siyah dolguların oluşturduğu görünüm kaygılarından sizleri kurtaran estetik dolgular, dayanıklı olmaları yönünden de yıllarca kırılmadan ya da kopmadan kullanılıyorlar. Ayrıca estetik diş dolgusu avantajları:

  • Estetik dolgular dişle aynı renkte olması nedeniyle dışarıdan bakıldığında anlaşılmazlar.
  • Doğal ve estetik görünürler.
  • Estetik diş dolgusu hemen her yaştan hastaya uygulanabilir.
  • Kompozit dolgu ve porselen dolgu herhangi bir alerjik reaksiyona neden olmamaktadır.
  • Estetik dolgular sıcak ve soğuk hassasiyeti yaratmazlar.
  • Ağız dokularıyla tam uyumludur.
  • Uzun yıllar aynı dayanıklılıkta ve fonksiyonlarda kullanılırlar.

Diş rengine ve dokusuna uygun olan estetik dolgular, hızlıca uygulanır ve yıllarca kullanılırlar.

Estetik Dolgu Uygulama Süresi

Estetik diş dolgusu avantajları arasında uygulama süresinin kısalığı da yer alır. Estetik dolgu işleminin süresi, dolgu yapılacak dişin ve dişteki tahribatın büyüklüğüne göre değişse de yaklaşık yarım saatlik sürelerde tamamlanmaktadır.

Estetik Dolgu Fiyatları

Estetik dolgu fiyatları amalgam diş dolgusu fiyatları ile karşılaştırıldığında daha yüksektir. Diş dolgusu fiyatları kullanılan malzemeye göre değişeceği için kompozit ya da porselen dolgu seçimini bütçenize göre yapabilirsiniz. Ayrıca dolgu yapılacak diş sayısına, dişlerdeki deformasyonun boyutuna ve ağız sağlığı için gerekli uygulamalara göre estetik dolgu fiyatları açısından farklılık göreceğinizi unutmayın.

Estetik Dolgular Düşer Mi?

Tüm dolgu tiplerinde hastaların en büyük endişesi; dolgularının düşmesidir. Dolguların düşmesinin nedeni genel olarak sert yiyecekler ve doktorun yanlış uygulamalarıdır. Estetik diş dolgusu yapılırken birkaç hususa dikkat edildiğinde dolgularınız düşmeyecektir. Dişinizdeki boşluğun tam ölçülerinde dolgu malzemesinin kullanılması, iyi bir şekilde yapıştırılması dolgunun düşme tehlikesini minimuma düşürecektir.

Ayrıca sert yiyeceklerin dikkatli tüketilmesi, tırnak yeme ve kalem ısırma alışkanlıklarının bırakılması dolgularınıza zarar vermemenizi sağlayacaktır. Estetik diş dolguları, özeninize göre 5 – 10 yıl arasında sizinle birlikte olacaktır. Bu süre sonunda ise yenilenmesi gerekecektir. Sağlıklı dolgulara sahip olmak isterseniz ağız hijyeninizi ihmal etmemeniz gerekmektedir.

Yorum Yap