Çocuklarda Diş Hekimi Korkusunu Yenecek 7 Öneri

“Çocuğum dişçiden korkuyor ne yapabilirim?” diyorsanız sayfamızdaki çocuklarda diş hekimi korkusunu yenecek öneriler çok işinize yarayacak…

Nedense çocuklarımızın korkulu rüyaları arasında dişçiler ilk sırada yer alıyor. Yapılan araştırmalar, Türk toplumundaki çocukların %80-90’ının diş hekiminden korktuğunu gösteriyor. Dünyada ise bu oran %10 – 14 arasında. Çocukluktan başlayan diş hekimi korkusu, aşılmadığı taktirde erişkin yaşlarda da fobi olarak hayatımıza yerleşiyor. Hatta diş hekimi korkusu, bazen kişinin psikolojik durumunu bozucu boyutlara varabiliyor. Kalp çarpıntısı, mide bulantısı, terleme gibi reaksiyonlar her dişçi randevusunda kendini gösterebiliyor.

Peki diş hekimi korkusunu yenmek için ne yapmalı? Aslında ilk olarak bu korkunun utanç duyulmaması gereken bir konu olduğunu kabul etmek gerekiyor. Sonrasında ise çocuklarda diş hekimi korkusu ve fobisi arasındaki ayrımı bilmek gerekiyor. Çünkü diş hekimi korkusu doğru yaklaşımlarla aşılabilirken fobi durumunda psikolojik tedavi desteği almak gerekebiliyor.

Diş hekimi korkusuna neden olan unsurların başında:

  • Aile, okul ve iş yaşamında ya da kişinin sosyal hayatında edindiği yanlış duyumlar,
  • Hatalı ya da eksik diş hekimi uygulamalarına maruz kalma,
  • Ailelerin yanlış yönlendirmeleri yer alıyor.

Yaramazlık yapan çocukların dişçi ve doktor ile korkutulmaları, daha önce ağrılı tedavilere maruz kalmaları ya da kulaktan dolma bilgiler neticesinde diş hekimi korkusu oluşabiliyor. Ancak her korku durumunda olduğu gibi diş hekimi korkusu da rahatlıkla yenilebilir. İşte anne ve babaların işini kolaylaştıracak, çocuklarda diş hekimi korkusunu yenecek öneriler:

  1. “Yaramazlık yapma, yoksa seni dişçiye götürürüm.” demeyin!

Çocuklarda diş hekimi korkusu oluşmasının en büyük nedenlerinden biri onları korkutmaktır. Doktor, polis vb. meslek grupları ile çocukları korkutmak, çocuklarımızda bu meslek gruplarına karşı fobi oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle ebeveynlerin ilk olarak olumsuz sözlerden kaçınması, aksine çocuklarına diş hekimlerinin ne kadar önemli olduklarını anlatmaları gerekiyor.

  1. Doğru diş hekimini seçin.

Diş hekimi korkusunu yenmek için doktorunuzun Çocuk Diş Hekimliği konusunda uzman olduğundan emin olun. Çocuklarınızı, güvendiğiniz ve önceden ziyaret ettiğiniz diş hekimlerine emanet edin. Çocuk diş hekimlerinin çalıştığı kliniğin muayene odalarında ve bekleme salonlarında çocuğunuzun ilgisini çekecek oyuncaklarla dekore edilmiş olmasına dikkat edin. Çocuk Ortodonti Tedavisi için özellikle uzman hekimlerden destek alın.

  1. Çocuklarınızı motive edin.

Çocuklarımız bizim övgümüze ve desteğimize ihtiyaç duyarlar. Çocuklarda diş hekimi korkusu nasıl yenilir diyorsanız bu aşamada çocuğunuza her muayene sonrası ödül verebilirsiniz. Renkli kartonlarla motive edici belgeler hazırlayabilirsiniz. Çok istediği bir oyuncağı alabilir ya da sevdiği yiyeceklerle onu ödüllendirebilirsiniz. Böylece dişçi korkusunu zamanla yenmesini sağlayabilirsiniz.

  1. Doktorculuk oynayın.

Çocuğum dişçiden korkuyor diyorsanız dişçi olmayı ona öğretebilirsiniz. Diş hekimliği oyuncakları alarak evde sizi muayene etmesini isteyebilirsiniz. Çocuklarda diş hekimi korkusu, üzerine gidilmedikçe ya da diş hekimleri sempatik hale getirilmedikçe aşılması zor bir durum olacaktır.

  1. Arkadaşıyla birlikte hekim randevunuza gidin.

Çocuklarda diş hekimi korkusunu yenecek öneriler arasında diş hekimi korkusu olmayan, tedavilerini rahatlıkla yaptırmış, psikolojik açıdan çocuğunuza destek olacak bir arkadaşıyla birlikte hekim randevularınıza gitmeyi deneyin. Yapılan araştırmalara göre çocuklar arkadaşlarının tavırlarından ve bakış açılarından çok etkileniyor.

  1. Yapılacak işlemler hakkında detay vermeyin.

Diş hekiminizin vereceği bilgi ile sizin anlattıklarınız birbirinden farklı olduğunda çocuklarınız tedirginlik yaşayacaktır. Çocuklarda diş hekimi korkusu anne ve babanın yanlış yönlendirmeleriyle daha da artmaktadır. Bu nedenle yapılacak işlemler hakkında çocuklarınıza detay vermekten kaçının.

  1. Sık sık kontrole götürün.

Çocuklarda diş hekimi kontrolleri 1 yaşından sonra mutlaka başlamalıdır. Uzmanlar bu kontrollerin sık olmasının diş hekimi korkusunun üstesinden gelinmesi için avantaj sağladığını söylüyorlar. Diş hekimi korkusunu yenmek için kontrolleri aksatmamak ve güler yüzlü bir hekimle çalışmak çok önemli.

Çocuklarda diş hekimi korkusunu yenecek öneriler sayesinde “Dişçi korkusu nasıl yenilir?” sorunuza cevap bulabilir, “Çocuğum dişçiden korkuyor.” endişenizi ortadan kaldırabilirsiniz. Çocuğunuza sabırlı ve güler yüzlü yaklaşacak, işinin uzmanı diş hekimleri sayesinde çocuklarınızı rahatça dişçi koltuğuna oturtabilirsiniz.

Yorum Yap