Ortodontide Yaş Sınırı Var Mıdır?

Ortodontide Yaş Sınırı Var Mıdır?

Ortodonti tedavisinin son yıllarda giderek yaygınlaşması, dişlere estetik ve hoş bir görünüm kazandırması bu tedavinin herkese ve her yaşta uygulanıp uygulanamayacağının merak konusu olmasını sağladı. Hem yetişkin hem de çocuk olmak üzere tüm bireyler için kapsamlı yüz, çene ve diş kontrolünü sağlayan ortodonti tedavisi önceleri çocuklarda uygulansa da geliştirilen yöntemler ve teknolojilerle birlikte yetişkinlerde de uygulanır olmuştur. Dolayısıyla "Ortodontide yaş sınırı var mıdır?" sorusuna böyle bir sınırın olmadığı cevabı rahatlıkla verilebilir.

Hangi yaş grubunda olursa olsun, çapraşık ve ayrık, yamuk ve deforme olmuş tüm diş yapılarını düzeltmek mümkün hale geldi. Böylece ortodonti tedavisine olan ilgi ve merak da giderek artmaya başladı. Ortodontistlerin kapıları genelde estetik kaygılar nedeniyle çalınıyor. Çocukluktan gelen eğri diş yapılarının yanında zamanla oluşan diş kaymaları için en uygun tedavi olarak ortodonti görülüyor. Dolayısıyla bu problemlerin çözülmesinde herhangi bir üst yaş sınırı belirtilmiyor. Önemli olan ileri düzeyde diş eti ve doku problemlerinin bulunmaması.

Ortodonti tedavisinde yaş sınırı açısından bakıldığında ne kadar erken adım atılırsa o kadar hızlı sonuç alındığı söylenebilir. Çocuklarda ve gençlerde verimli ve hızlı müdahaleler yapılabilir. Çocukların sosyal çevrelerinde yaşadıkları sorunlar ya da özgüven eksiklikleri ortodonti tedavisi ile giderilebilir. Dolayısıyla Çocuk Ortodonti tedavilerinden yararlanılabilir.

Ortodonti Tedavisine Kaç Yaşında Başlanır?

Ortodonti tedavisinde yaş sınırı olmadığı için tedavi, 7’den 70’e herkese hitap etse de ortodonti tedavisi için en uygun yaş önerileri vardır elbette. Diş teli tedavisine başlamak için "puberte" denilen 9 – 14 yaş arası ergenlik dönemi avantajlıdır. Çok hızlı bir büyüme dönemi olan bu süreçte, çocukta ortodontik bir bozukluk varsa aynı hızla giderilir.

9 yaşında tedavi edilmeye başlanan hasta, gelişim döneminde olduğu için 13-14 yaşına kadar takip edilir. Genç dokular daha iyi yönlendirildiği için ortodontistlerin en sevdiği tedavi zamanı, "ergenlik dönemi" olarak adlandırılabilir. Küçük yaşlarda başlayan ve diş üzerinde yaşanan çapraşık yapıları düzenlemek bu dönemde daha kolay olacaktır.

Ortodontik Tedavi Kaç Yaşına Kadar Yapılır?

Ortodontide yaş sınırı var mıdır diye merak edenler için ortodontik tedavide yaş sınırı olmamakla birlikte belli bir yaşa kadar yapıldığını söylemek de yanlış olacaktır. Her ne kadar ideal yaş aralığı 9-14 olsa da çapraşık dişleri olanlar için her zaman çözüm bulunacağı belirtilmektedir. Bu nedenle eskiden sadece çocuklarda görünen diş teli tedavilerine son yıllarda yetişkinlerde ilgi göstermeye başlamıştır.

Yetişkinler daha çok estetik taleplerle ortodonti uzmanlarının kapısını çalmaktadır. Bazen de dişlerinde meydana gelen erken kayıplar ya da diş eti hastalıkları nedeniyle oluşan kayma problemlerinin giderilmesi için de ortodontiye başvururlar.  İleri ve geri çene yapıları da ortodonti tedavisine olan talebi arttırmaktadır. Çene cerrahları ve ortodontistler disiplinler arası çalışırlar.

Ortodonti tedavisi için en uygun yaş ergenlik dönemindeki yaşlar olsa da üst yaş sınırı bulunmadığı için diş problemlerinin göz ardı edilmesi söz konusu olabiliyor. Ancak ortodonti tedavisi, dişeti hastalıkları olan genç ya da erişkinlerde uygulanamadığı için diş dokularının sağlıklı olduğu zamanlarda ortodonti tedavisinin yapılması gerekiyor. Diş dokularının ortodonti için elverişli olmaması durumlarında diğer diş hekimliği alternatifleri değerlendirilebiliyor.

Ortodontide yaş sınırı var mıdır sorunuza cevap verebildiysek sahip olduğunuz çapraşıkların ve çene problemlerinin teşhisi için vakit kaybetmeden ortodonti uzmanına başvurmanızı öneririz. İlk muayene ile birlikte sizin için en uygun tedavi şeklini belirlemiş olursunuz. Ortodonti tedavilerine ne kadar erken başlarsanız o kadar hızlı ve verimli sonuçlar alırsınız.

Ortodonti tedavisinde yaş sınırı ve aklınıza takılan tüm sorular için ortodonti uzmanları sizleri bekliyor...

Yorum Yap