Önleyici Ortodonti

Önleyici Ortodonti Tedavisi

Ortodonti tedavisi, çapraşık ya da doğru konumlanmamış dişlerin düzeltilmesi, kişiye sağlıklı bir diş yapısının kazandırılması amacıyla yapılan diş hekimliği uygulamalarıdır. Dişler dışında çeneye de estetik görünüm ve fonksiyon kazandıran ortodontik tedavi dallarından biri de önleyici ortodontidir. Önleyici ortodonti tedavisi, gelecekte oluşabilecek ortodontik problemlerin erkenden teşhis edilmesini sağlamak, diş teli tedavisine gerek kalmadan dişlerin olması gereken estetiğine kavuşması için önlem almaktır. Özellikle çocuklarda erken yaşlarda yapılacak kontroller ile ortaya çıkarılabilecek olan ortodontik şikayetler, bir diğer adı koruyucu ortodonti olan önleyici ortodonti sayesinde ortadan kaldırılmaktadır. Erken dönemde kaybedilen süt dişlerinin yerine yapılan yer tutucular ile parmak emme ve hatalı yutkunma gibi dişlere zarar verecek alışkanlıklar ortadan kaldırılarak dişlerin doğru şekilde sıralanması sağlanır.

Önleyici Ortodonti Tedavisi Neden Yapılır?

Hangi yaşta olursa olsun, tedavi edilmeyen ortodontik problemlerin ileri yaşlarda daha büyük sorunlara neden olacağı unutulmamalıdır. Önleyici ortodonti ve gelişen diş hekimliği yöntemleri sayesinde çocuklarınızın düzenli sıralanmış dişlere ve sağlıklı çene- ağız yapısına sahip olmaları mümkündür. Bebeklik döneminden başlayarak yapılacak kontroller ile Pedodonti uzmanları tarafından fark edilen diş ve çene sorunlarının engellenmesi önleyici ortodonti tedavisi çalışmalarının amacıdır. Bebeklik döneminden başlayarak ağız içerisinde diş sağlığını koruyucu önlemler alınmalıdır. Estetik görünüm kaygılarının oluşmasını engellemek ve özgüveni yüksek bireyler yetiştirmek için hekiminizin önerileri ile önleyici ortodontik tedavi yapılmalıdır.

Bu nedenle çocuklarınızda:

  • Dengeli olmayan yüz ve çene yapısı,
  • Ağızdan solunum,
  • Çiğneme, konuşma ve kapanış fonksiyonlarında zorlanma,
  • Parmak emme, tırnak yeme, yanak ve dudak ısırma,
  • Aşırı ileride veya geride konumlanmış çene yapıları,
  • Önde konumlanmış dişler,
  • Alt ve üst çenelerdeki dişlerin temas etmemesi veya normal olmayan bir şekilde kapanması,
  • Süt dişlerinin erken ya da geç kaybedilmesi,
  • Çapraşık, yanlış yerde konumlanmış veya sürmemiş dişlerin varlığı gibi problemlerle karşılaştığınızda Önleyici diş teli tedavisi için diş hekimine gitmeniz gerekmektedir.

Önleyici Ortodonti Nasıl Yapılır? Tedavi Aşamaları

Önleyici ortodonti tedavisi başlangıcında ailenin gözlemlediği problemler tespit edilir. Pedodonti Uzmanı, çocukların diş ve çene yapılarında görülen anormalilerin tedavisi için doğru yöntemi tespit eder. Koruyucu ortodonti uygulamaları sırasında çocuklarınızın diş ve çene yapılarını tehdit eden olumsuz alışkanlıkların da giderilmesi sağlanır.

Önleyici Ortodonti Aşamaları:

  • Düzenli kontroller
  • Dişlerin sürmesi ile ilgili kontroller
  • Çürük dişlerin tedavisi
  • Çürüklerin önlenmesi
  • Gerekli süt dişlerinin çekilmesi
  • Önleyici ortodonti apareylerinin kullanılması
  • Erken süt dişi kayıplarında yer tutucu kullanılmasıdır.

Önleyici ortodonti tedavisi sırasında temel amaç çocukların dişlerine zarar veren alışkanlıkları bırakmalarını sağlamaktır. Dolayısıyla alışkanlık önleyici apareyler kullanılarak tedavi uygulanır. Alışkanlık önleyici apareyler çeşitlidir. Sabit ve takılıp çıkarılabilen apareyler vardır. Hangi apareylerin kullanılacağı çocuğunuzun yaşına ve alışkanlığının şiddetine göre belirlenir. Bazı durumlarda ise çene problemleri görülebilir. Alt çenenin önde ya da büyük olması söz konusu ise önleyici ortodontik tedavi apareyleri kullanılarak ciddi problemlerin oluşması önlenir. Küçük yaşta tedavi yapıldığı için çocuğunuzun kemik gelişimi yönlendirilir ve ana dişler sürerken daha iyi konumlanması sağlanır. Önleyici ortodonti tedavisi için geç kalmamak istiyorsanız süt dişleri çıkmaya devam ederken aile diş hekiminizi ziyaret etmeye başlamalısınız. Diş hekimleriniz önleyici ortodonti için erken teşhis ve tedavi uygulanmasını sağlayacaktır. Çocuk Ortodonti Tedavisi olarak da düşünebileceğiniz önleyici diş teli tedavisi uygulamaları sağlıklı bir hayatın kapılarını açacaktır.

Önleyici Ortodontik Tedavinin Avantajları

Koruyucu ortodontik tedavi sayesinde çocuklarınızın yaşam kalitesini arttırabilir, ömür boyu sağlıklı ve özgüvenli şekilde gülümsemelerini sağlayabilirsiniz. Bunun yanında önleyici ortodonti avantajları:

  • Önleyici ortodonti sayesinde çocuklarınızın çene büyümesi engellenir.
  • Dişleri, çene ve yüz yapısı ile uyumlu hale getirilir.
  • Önleyici ortodontik tedavi ile dişlere zarar verecek kötü alışkanlıkların önüne geçilir.
  • Üst solunum yolları rahatsızlıklarının oluşması engellenir.
  • Önleyici ortodonti, estetik görünüm kazandıracağı için çocuklarınızın özgüvenini de arttırır.
  • Ön dişlerin fırlak olması durumunda meydana gelebilecek travmaların önüne geçilir.
  • Önleyici ortodonti diş kırıklarını engeller.

Önleyici ortodonti tedavisi ile yaşam boyu sağlıklı gülüşler çocuklarınızın olur. Ayrıca çocuklarınız doğru diş ve ağız bakımını da tedavi süresince rahatlıkla öğrenirler.

Ağız Dışı Aygıtların Kullanımı Çocuğa Zarar Verir Mi?

Önleyici ortodonti avantajları ne kadar ilgi çekici olsa da ailelerin endişelendiği konuların başında kullanılan ağız dışı apareylerin çocuklarına zarar verip vermeyeceği gelmektedir. Önleyici ortodonti tedavisi sırasında kullanılan hiçbir aygıt çocuğunuza zarar vermemektedir. Bu nedenle tedavi süresince gönül rahatlığıyla çocuklarınızı emin ellere bırakabilirsiniz. Ağız dışı apareyler doktorunuzun uygun görmesi halinde kullanılacaktır.

Önleyici Ortodonti Tedavisi Fiyatları

Halk arasında diş teli tedavisinin pahalı olduğuna dair bir kanı var. Ortodontik tedavi fiyatları, çocuklarınızın ortodontik problemlerine göre değişeceği için kesin rakam vermek yanlış olacaktır. Önleyici ortodonti fiyatları; çene ve diş problemlerinin boyutuna, kullanılacak apareylere ve tedavi yöntemlerine göre doktorunuz tarafından belirlenecektir.

Önleyici Ortodonti Tedavi Süresi

Önleyici ortodonti tedavi süresi, diğer ortodontik tedavilerde olduğu gibi pek çok faktöre bağlı olarak değişmektedir. Önleyici ortodonti aşamaları ve tedavi sürelerini etkileyen en önemli faktör ortodontik sorunun şiddetidir. Koruyucu tedaviler daha hızlı sonuçlandığı için çocuklarınızın sağlıklı diş dizilimi oluştuğunda sonlandırılabilir. Ancak çene eklemi tedavisi gerektiren durumlarda koruyucu ortodonti tedavi süresi uzayabilir.

Önleyici Ortodonti Muayenenizi Aksatmayın!

Önleyici ortodonti için muayene çocukların süt dişlerinin çıkmaya başladığı andan itibaren ya da 1 yaşlarından sonra yapılmalıdır. Herhangi bir diş ve çene anormalliği görülmeyen çocuklarda da düzenli kontrollere devam edilmelidir. 5 – 6 yaşlarında ise büyüme ve gelişimi bozabilecek sorunların saptanması için muayenenin aksatılmaması gerekir. Önleyici ortodonti tedavisi ile çocuklarınız, yıllarca sahip olacakları güzel bir gülüşe kavuşabilirler. Düzenli kontrollerle çocuklarınızın geleceğe güvenle gülümsemelerini sağlayın.

Yorum Yap