Diş Teli Tedavisi Nasıl Yapılır

Diş Teli Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş teli tedavisi, dişlerinin görünümünden rahatsız olan her yaştan hastaya uygulanabilecek estetik ve ortodontik uygulamadır. Süt dişlerinin dökülmesiyle birlikte çıkmaya başlayan sürekli dişlerin düzenli kontrol edilmesi ve görülen ortodontik problemlerin tedavi edilmesi gerekir. Özellikle çene bölgesini ve dişleri ilgilendiren sorunlarla ilgilenen ortodonti dalı, metal ve şeffaf teller, ağız içi ve dışı apareyler, plaklar ve cerrahi müdahaleler ile tedavi süreçlerini gerçekleştirmektedir.

Muayene ve Teşhis

Ortodonti tedavisi başlamadan önce hastanın iyi bir araştırmayla güveneceği ortodontist bulması gerekir. Ortodonti uzmanından alınan randevu ile diş teli tedavi sürecine başlanmış olunur. Muayene sırasında çeşitli analizler de yapılır. Ortodonti uzmanı hastanın tüm ağız içini detaylı şekilde muayene eder ve ağız sağlığı hakkında hastaya bilgi verir.

Panoramik ve sefolometrik radyografiler ile yüz ve diş fotoğrafları çekilerek ortodontik sıkıntılar teşhis edilir. Gerekli olan diş teli tedavisi hakkında hastaya bilgi veren ortodontist, kullanılacak teller ve tedavi yöntemlerini de anlatır. Tedavinin ne kadar süreceği ve hangi durumların hastayı beklediği üzerinde durulur.

Tedavi Planı ve Hazırlık

Diş teli taktırmak emek ve sabır isteyen bir süreç olduğu için hastanın kararını vermesiyle birlikte braket ve plak tasarımına geçilmesi gerekir. Bunun için de doğru bir tedavi planı oluşturmak şarttır. Planlama aşamasında; ağız içi fotoğraflar ve filmler değerlendirilerek kişiye özel tedavi planı oluşturulur.

Tedavi planı oluşturulduktan sonra dişe tel taktırmak için gerekli olan ağız sağlığı oluşturulur. Bazı tedavilerde diş çekimi ya da dolgu ve implant gibi işlemlerin yapılması gerekir. Ayrıca diş taşlarının temizlenmesi ve dişeti hastalıklarının ortadan kaldırılması önemlidir. Aksi taktirde ortodonti tedavisi faydalı olmayacaktır.

Hazırlık aşamasında hastanın kayıtları tutulur, gerekli ölçümleme ve analizler yapılır. Diş teli tedavisi öncesi ve sonrasını değerlendirmek için hastanın fotoğrafları dosyalanır.

Braket ve Tel Seçimi

Tüm hazırlıklar bittiğinde hastanın diş ve ağız yapısına uygun braket seçimi yapılır. Diş teli tedavisi, uzun ve zahmetli bir süreç olduğu için kişinin dişlerinde en iyi sonucu verecek olan tel ve apareylerin kullanılması gerekir.

Dişe tel takma işlemi yapılmadan diş taşlarının temizliği yapılır ve eski dolgular yenilenir. Diş telleri ilk takıldığı zaman 3 4 günlük bir alışma sürecinin ardından ağız ve dişler tellere alışır. Doğru diş telleri tercih edildiğinde ortodonti tedavisi hızla sonuca ulaşacaktır.

Uygulama

Diş telleri ve braketler ya da şeffaf plak uygulaması seçildikten sonra diş teli taktırmak ya da diş şekline uygun plak tasarlamak kolay olacaktır. Ortodonti tedavisi ilk aşamasında hastanın dudaklarının kenarlarına ekartör adı verilen bir aparey takılarak, ağız içi genişletilerek operasyona başlanır. Ekartör hastaya braket yapılırken ön ve arka bölgedeki dişleri doktorun görmesine yardımcı olur.

Yamuk diş tedavisi için en etkili yöntem olan diş telleri takılırken dişlerin üzerinin kuru olması önemlidir. Dişler asitlendirildikten ve kurutulduktan sonra  braketler 2 yöntem ile uygulanabilir. Bunlar:

  • Geleneksel (ışınla)
  • Bonding (kimyasal)

Geleneksel ortodonti tedavisi için ilk olarak braketler dişlere tek tek ve özel bir yapıştırıcı ile yerleştirilir. Işınla sertleştirilen braketlerin etrafı temizlendikten sonra ark teli denen tel braketlerin içinden geçirilir. Gerek görülüyorsa braketler lastik yardımı ile sabitlenebilir.

Son yıllarda tercih edilen bonding yönteminde ise hastanın ağzından alınan ölçüye göre diş modeli hazırlanır. Braketler bu modelin üzerine yapıştırılır ve dişlerin üzerine transferi yapılarak yapıştırılır. Son olarak sertleştirilir ve hasta braketleri ile hayatına devam eder. Bonding yöntemi sayesinde hastanın diş teli taktırmak için doktor koltuğunda geçirdiği süre azalır.

Diş teli tedavisi, her bir çene için 1 saatlik işlemlerden sonra tam anlamıyla başlamış olur. 8 – 30 ay arasında süren ortodonti tedavisi için hızlı sonuç alınmasında doktor ve hasta uyumu önemlidir. Braketleri kıracak ve dişlere zarar verecek alışkanlıklardan kaçınıldığında, ağız hijyenine dikkat edildiğinde tedavi daha hızlı sonuçlanacaktır.

Tedavi Sonuçları ve Pekiştirici Ortodonti

Diş teli taktırmak, dişlerinizin düzgün konumlanması için büyük bir adım olsa da aylar süren tedavi sonucunu korumak da bir o kadar önemlidir. Aktif tedavi bittikten sonra dişlerin tekrar eski pozisyonuna dönmesini engellemek için pekiştirme tedavisi uygulanır. Sabit ya da hareketli pekiştirme apareyleri belli bir süre kullanılarak elde edilen sonuç korunur. Diş teli tedavisi için pekiştirme apareylerinin kullanımı ihmal edildiğinde dişleriniz eski yerlerine geri dönmeye çalışabilir ve ortodonti tedaviniz başarısız olabilir.

Ortodonti tedavisi sonrasında kullanılan pekiştirme apareyleri:

Hawley: Takılıp çıkarılabilen bir apareydir. Üst çeneye uygulanır.

Essix: Takılıp çıkartılabilen ve bakıldığında fark edilmeyen apareylerdir.

Sabit pekiştirme apareyi: Genellikle alt ön bölgedeki dişlerin dile bakan yüzeylerine yapıştırılan apareylerdir. Teller çıktıktan sonra dişlerin hareketini engellemek için kullanılır.

Ortodonti tedavisi hastanın özverisi ve doktorun profesyonelliğine bağlı bir hekimlik uygulamasıdır. Tedavi öncesi ne kadar iyi planlanırsa tedavi sırasında o kadar az sorunla karşılaşılır. Ortodontistin profesyonelliği diş tellerinden ne kadar verim alınacağının da göstergesidir. Çekilen zahmete karşın elde edilen sonuçlar mükemmeldir.

Yorum Yap